Brentwood Office

01277 523 780

Rainham Office

01708 691 330

Alterations and Extensions - Stanford-Le-Hope, Thurrock - Green Belt

PROJECT AIMS

This large two storey side and rear extension transformed the existing bungalow from a one bedroom bungalow building into a spacious three bedroom family home with open plan kitchen-diner, utility room and family bathroom, all situated within the green belt. The design included a new staircase, dual aspect fireplace with wood burning stove and storage in the eave space. The Client wanted to extend the property to create one coherent design for the house (a single unified design) rather than the appearance of multiple separate extensions and we used our knowledge of the planning provisions to achieve this whilst minimising impact on the green belt. Our design included 2 more bedrooms, an additional en suite, family bathroom, created a study, living room, utility room, downstairs WC and transformed the kitchen into an open plan kitchen dining space.

Open Plan

A complete redesign to the existing bungalow enabled us to create an open plan kitchen-diner-entertaining space with inter-connecting rooms that can be separated by glazed folding doors, creating a truly adaptable space for family life. Features such as a dual aspect fireplace between formal and family living room and island unit in kitchen. Bi-folds onto garden and inside-outside living space.

Loft Conversion

This large two storey side and rear extension transformed the existing bungalow from a one bedroom building into a spacious three bedroom property, the loft rooms utilised roof lights to make them bright and airy with storage designed into the eaves enabling the client to maximise and use all available space.

Green Belt

The challenges included the property siting in the Green Belt and the need to maximise the internal space to create open plan living. The Green Belt constraints required a strategic approach that resulted in a phasing of the Planning Applications to gain the final solution. There was a requirement not to impact the Green Belt and also restrictive constraints on allowable volumes of the extensions. These challenges were met and the completed design enhances the local environment.

Accreditations