Brentwood Office

01277 523 780

Rainham Office

01708 691 330

ALTERATIONS, EXTENSIONS AND DETACHED DOUBLE GARAGE – BERDEN, UTTLESFORD - GREEN BELT, GRADE II LISTED BUILDING

PROJECT AIMS

This client owned a listed property in the green belt and approached our Practice having received Planning refusals including adverse appeal decisions in the past. The requirement was twofold, 1.0 - inside to redesign the interior layout of the principle listed dwelling including a new traditionally detailed dormer to create more space. 2.0 - Outside the requirements included designing a double garage, gates and fencing, that would both meet the client’s needs, and also meeting green belt policy.

wHAT WE DID

The interior design created two new ensuite bedrooms and a new kitchen with living room.  The garage design was sympathetic to the aesthetic of the listed building, utilising carefully selected materials, and incorporating the use of a different existing entrance to reduce the impact of the new building on the surrounding landscape. New gates were traditionally detailed and to ensure the new features fit into the local landscape field fencing was used, native species hedgerows introduced and a spiney reinforced.   Key in achieving the Local Authorities support and approval was the Heritage statement along with 3D modelling to demonstrate the street scene and visual impact of the proposal within the landscape.  Our in-house specialist Heritage and Conservation experience gave the Planning Authority confidence and underpinned a good design solution which has been finished to high standards.

GREEN BELT

 The client wished to build a garage adjacent to their listed property which is in the green belt; they had tried to gain approval and received a planning refusal in the past, so the challenge was to design a garage that would meet the client’s need, be in keeping with the surrounding buildings but also comply with local green belt policy. The design was sympathetic to the aesthetic of the listed building and utilised carefully selected materials. 

this large two storey side and rear extension transformed the existing bungalow from a one bedroom building into a spacious three bedroom property with open plan kitchen-diner, utility room and family bathroom, all situated within the green belt. The design included a new staircase, dual aspect fireplace with wood burning stove and storage in the eave space...

LISTED BUILDING

This project comprised internal alterations and conversion of non-habitable space within a Grade II Listed Building consisted of the design of a new detached double garage.  Set in the Green Belt in a historic landscape, the Client’s key objectives were to make better use of and rationalise the space within, the principle building whilst preserving and enhancing the historic elements and charm of the building. The garage design needed to be appropriate and in keeping with the landscape as well as the upgraded and reconfigured barn extension, the owners had received a refusal on a previous planning application so success on this aspect of the project was important. The project has been finished to a high standard incorporating architecturally designed concealed wardrobes and bespoke cabinetry utilising previously unusable eave space and a new complex staircase design helped to maximise floor space on both floors. The project resulted in a new bathroom, bedroom and kitchen, and new glazing helps capitalise on the magnificent views of the historic landscape, surrounding green belt as well as maximising natural light.

Our expertise, research and understanding of the History and constraints allowed a thatched cottage originally built as a poor house to retain its character and charm but to provide 21st Century living as a family dwelling.  The property now has a sustainable future which had been at risk.

Accreditations